5 effektiva rutiner för att minska stress & jobba smartare

Publicerat av Aida Reva den

Det finns nog ingenting som låter tråkigare i mina öron än orden ”effektiv” och ”rutin”. Jag är allt annat än en person som gör saker på rutin. Däremot har jag testat mig fram med olika metoder för att få så mycket som möjligt gjort på kortast möjliga tid. Bäddar för stress, right?

Du har säkert hört uttrycket ”jobba inte hårdare, jobba smartare”. Det är ett uttryck jag gillar men rent konkret, vad betyder det? Hur jobbar man smart istället för hårt och hur känns skillnaden?

Vi slänger oss ofta med uttryck och accepterar eller förkastar dem utan att egentligen förstå vad de betyder praktiskt. Inte minst inom ”självhjälpsvärlden” är det massor med uttryck som slängs runt när någon fastnat i ett mönster. Det hjälper ju egentligen ingen och skapar snarare mer irritation för den som får höra en välmenande, käck mening när allt man egentligen behöver är tystnad och bara få ur sig lite tråkig energi.

Jag är inte mycket för vaga tips och menlösa citat utan att reflektera över hur jag praktiskt kan använda mig av dem. Så, när någon säger ”jobba inte hårdare, jobba smartare” sätter jag mig ner med papper och penna och gör en plan. Kan det inte omsättas i en konkret plan är det bara meningslösa ord. Det resulterade i

”Mina bästa tips för att jobba smartare, inte hårdare”

1. Fast morgonritual
Så som vi startar dagen har stor betydelse för vår effektivitet och stressnivå. De allra flesta jag vet går upp en liten stund innan det är dags att lämna hemmet, d.v.s från sängen till badrummet och ut genom dörren. Ur ett hälsoperspektiv är detta en sämre idé då kroppen går från djupt vilande läge till hög hastighet på väldigt kort tid. Sett till effektivitet kan man tro att det är bra då man snabbt kommer igång och ”vaknar till” men det är ganska fel. Att vakna till är inte att skynda på och lämna huset med hög puls.
a. Vakna tidigare och gör en 5-10 minuters meditation. Krångla inte till det, bara lämna sovrummet, sätt dig ner någon annanstans och blunda – utan att somna. Detta ger en mjuk övergång mellan sömn och aktiv, fokuserad hjärna. Koncentrationen kommer förbättras och stress kommer definitivt minska.

b. Inga sociala medier direkt på morgonen.
Jag är definitivt en sådan som sträcker mig efter mobilen direkt i sängen när jag vaknat Jag måste ju se vad som hänt. Ja..under natten, något spännande kan ju ha hänt? Fel. Det första felet är att mobilen är i sovrummet överhuvudtaget, det andra felet är att utsätta hjärnan direkt för meningslöst och enormt informationsflöde innan den ens hunnit vakna. Vänta med mobil, mail, sociala medier och sådant tills efter du kommit till jobbet eller minst tills du är klar med din morgonritual.

c. Gå upp innan alla andra i hemmet. Det är lätt att skapa stress och irritation när alla i huset ska upp samtidigt och röja runt. Alla får bråttom att lösa sina egna saker och i all hast komma överens om vad som ska hända i eftermiddag. Genom att ta dig upp tidigare hinner du få din stund att vakna till i stillhet och sedan gå igenom hur dagen ser ut. Bättre för dig, bättre för de andra.

d. Citronvatten på morgonen
”Vad har det här med effektivitet att göra?” undrar du. Det har allt med effektivitet att göra säger jag. Utan en fungerande, välmående kropp kan vi inte vara effektiva och en ohälsosam kropp är en stressad kropp. Stress är inte enbart att göra många saker, kostbaserad stress är minst lika farlig. Mer om det framöver.
Citronvatten balanserar kroppens PH-värde och återställer kroppens vätskebalans efter en lång natt helt utan vätska samt ger c-vitaminer och rensar ut slaggprodukter. Läs mer om citronvatten här 
2. Prioritera
Jag är en riktig tönt när det gäller att göra listor. Vad jag än ska göra (och om det överstiger 3 punkter) så gör jag listor. Problemet med detta är att jag fyller flera blad med listor och börjar uppifrån. Ser du hur ineffektivt detta är? Det visar ingenting om vad som behöver göras först och hur prioriteringen ser ut. Det är bara en lista med saker att göra. Det kan bli ganska överväldigande.

a. Så ha en huvudlista och plocka ut högst 5 saker. Ordna upp dem så den viktigaste överst och den minst viktiga eller akuta längst ner.
Du kanske behöver göra mer än 5 saker men det spelar ingen roll just nu, bara ta ut 5 saker och när dessa är klara tar du ut 5 till. Prioritera är att jobba smartare, inte hårdare. Här hade hårdare varit att stressa runt med en lång lista och försökt göra alla samtidigt eller i fel ordning medan man stressar över de saker som troligen inte hinner bli klara.

b. Gör listan kvällen innan.
För att skapa en bra överblick över dagen som kommer är det en bra idé att ta en stund varje kväll (en begränsad stund, mer om det nedan) och gör morgondagens lista med prioriteringen rätt.

3. Sociala Medier
Om du är egen företagare har du en del sociala medier att hålla uppdaterade och det här är bra att ha en avsatt stund på. Det bästa sättet är att schemalägga sådana här saker och göra en hög med statusuppdateringar och delningar schemalagda. Om du inte gör så redan så kan du avsätta t.ex 10-20 minter (beroende på vad det är som ska delas och göras) till dina företagssidor och konton. Genom att avsätta tid och planera det rätt vet du också hur mycket tid som går åt på detta och då kan du skapa bättre rutiner kring det.

4. Timer
Denna underbara uppfinning. Du kanske tänker ”stress!” och det gjorde jag också när jag fick denna idé av min företagsutvecklare MEN det blev helt tvärtom. Genom att ge mig själv begränsad tid till vissa uppgifter ser jag hur mycket tid som går på uppgiften och jag har också fokus på just den uppgiften och inga andra saker samtidigt.
Jag säger inte att det är dåligt att multitaska, vissa är effektivare av det men när det gäller att ta itu med vissa saker som känns övermäktiga eller tråkiga är timer den bästa uppfinningen i världen. Till exempel hade jag denna text på min lista ett bra tag. Det var många andra saker som verkade viktigare att ta itu med och om vi alltid ska ”släcka bränder” och göra akuta saker kommer vi aldrig fram till de saker som verkligen kan ta oss framåt. Jag satte 60 minuter och under denna tid är det bara denna text som gäller. Och kaffe. Kaffe är tillåtet.

Ett annat exempel är igår kväll när jag satt med nyhetsbreven hade jag gett mig själv 30 minuter. Det tog 75 på grund av oförutsedda händelser i samband med nyhetsbrevet, så som saknat material och länkar som inte fungerade. Till nästa gång vet jag att jag ska ge mig själv mer marginal. Bättre koll på tiden>bättre planering>effektivare>mindre stress.

5. Paus
En sömnforskare har kommit fram till att vi jobbar fokuserat mellan 90 och 120 minuter i taget. Efter det så börjar koncentrationen minska och vi jobbar inte lika fokuserat eller effektivt. 90 minuter > paus > 90 minuter >paus etc är det bästa sättet att jobba på. Tyvärr tror många att paus är samma sak som att sitta kvar på sin stol och öppna Aftonbladet men det är fel. Lämna arbetsplatsen helt och rör på dig, lämna uppgiften helt och hållet. Jag har en förmåga att fortsätta nöta på en uppgift trots att jag är otroligt okoncentrerad och finner mig själv göra tusen andra saker samtidigt för att jag inte kan koncentrera mig på själva uppgiften. Då är det bara att resa på sig och ta en paus. Om du vill veta mer om detta kan du läsa mer på Harvard Business Review

Såhär jobbade inte jag när jag var anställd, jag följde det vanliga mönstret och lät mig styras av vilket humör det nu än var som hann få fäste först i min kropp. Det är först när jag blev egen företagare som jag började testa olika metoder då jag jobbar mycket hemma, framförallt på förmiddagarna och rutinerna behövde definitivt förbättras.

Så effektivitet betyder inte att vara snabbare eller göra mer, det betyder att ha mönster som fungerar för dig, att inte tid spills på fel saker och att du inte behöver stressa. För om du behöver stressa för att få saker gjort…då gör du fel.

Efficiency is doing things right; effectiveness is doing the right things.
-Peter Drucker

cropped-cropped-Aida-Reva_vit-kopia-1.png


1 kommentar

Hon passar inte in i den svenska modellen – En balanserad inställning · 12 oktober, 2016 kl. 21:16

[…] tillstånd kunde inte dessa råd och tips från Aida komma lägligare. Du hittar hennes inlägg 5 effektiva rutiner för att minska stress & jobba smartare här. Hennes 5 viktigaste är 1. Fast morgonritual 2.Prioritera 3. Sociala Medier 4.Timer […]

Lämna ett svar