Att skapa mål som fungerar

Publicerat av Aida Reva den

Vad är mål som fungerar?

Att ha mål är bra, det vet vi alla men faktum är att 9 av 10 människor misslyckas med att nå sina mål. Vad beror det på? Många saker!
Några exempel är: mål som inte är nedskrivna (största hindret), otydliga mål, mål som är skapta på grund av eller utifrån någon annans önskningar, orealistiska mål och så vidare. Utan att gräva vidare i varför mål inte fungerar ska jag idag dela med mig ett verktyg för hur du kan jobba med mål och få dem att fungera för dig.

Svara på frågorna nedan och skriv i hela meningar i jag-form. Detta skapar ett starkare känslomässigt ”kontrakt” med dig själv. Detaljera målen så mycket som möjligt, som om du ska beställa detta hos en annan person och den här personen behöver veta precis vad du vill ha och hur det ska se ut för att kunna leverera det.

1. Mitt mål är…
2. Att nå målet ger mig dessa känslor…
3. När jag nått mitt mål kommer det märkas på mig genom att…
4. Det kommer märkas utåt genom att…
5. När jag nått mitt mål kommer jag:
– se…
– höra…
– känna…
– uppleva…
6. Min deadline känns realistisk och datumet är*
7. Mina hinder just nu, fysiska eller mentala är…
8. Negativa effekter som kan ske av att jag når mitt mål…
9. Positiva effekter som kan ske av att jag når mitt mål…
10. De resurser, verktyg eller kunskaper jag har till hjälp…
11. Resurser eller mentala inställningar jag behöver för att nå målet…
12. Det jag ska göra omgående för att ta steget…
13. Det snabbaste och smidigaste sättet att börja är…
14. Vad jag ska påminna mig själv om ifall jag tappar energi…

*Kolla om ditt mål känns realistiskt för dig genom att testa den med ”målskalan”. På en skala mellan 1 och 10 där 1 är ”inte alls troligt” och 10 är ”självklart”, hur realistiskt känns ditt mål för dig?
För att du ska skapa rätt förutsättningar att nå ditt mål behöver du hamna på minst 7. Om du inte är på 7, justera ditt mål eller din deadline så att det känns mer realistiskt för dig.

Stora mål är bra och det är dit du ska jobba upp dig men om du börjar på en punkt där du inte tror att du kommer lyckas kommer du inte heller att ge det engagemang och tid som krävs att uppnå ditt mål.

 

Lycka till!

 

 

 

Please follow and like us:

0 kommentarer

Lämna ett svar