Jag sparkade en kund idag

Publicerat av Aida Reva den

Jag sparkade en kund idag. Inte med ilska, irritation eller någon form av känslostorm. Utan med ett inre lugn, glädje och insikt.

Jag har många gånger de senaste månaderna funderat över värdet av saker. Det är så mycket mer att förhålla sig till än vid första anblick. Värdet och priset för en vara, för en tjänst, för en relation, för ansträngningen av olika saker. Helt enkelt värdet av saker. Förväntningar, självrespekt, respekt och antaganden.

Ibland sitter vi där, vi företagare, stirrandes ut i tomma intet och undrar om allting är värt det. Det är en värld som inte går att förklara för en oinvigd. En liten skara hejar på dig, en stor skara gör det inte och en stor skara av de som gör det försöker få saker gratis. För att vi är polare, du vet.

Det här handlar i det stora hela om självrespekt. Jag satte mig en dag och gjorde övningen ”5 why’s”. Jag ställde mig frågan ”Varför kommer jag inte vidare här?” Svaret var ”för att den här personen gör X”. ”Varför gör denna person X?”. ”För att jag inte gör Y”. ”Varför gör inte du Y?”

För att jag inte vill.

Jag sparkade en kund idag. Imorgon kommer jag sparka en till.
När jag berättat om detta för vänner som är småföretagare har de tittat på mig som om jag ramlat ner från skyn som ett kraschat UFO.

”Kan man göra det?”.

Vet du? Man kan göra precis som man vill. Det är hela anledningen till att jag gjorde min passion till min karriär. För att göra som jag vill. Jag. När jag en dag bestämde mig att jag inte tänker tillåta okreativa chefer och bittra HR-tanter styra mitt liv valde jag en annan verklighet. Den verkligheten innefattar inte att jag ändå skulle låta mig styras av kunder.

DU är MIN kund. JAG leverar till DIG. Om JAG vill.

Vi behöver skifta vårt tankesätt lite. Antingen väljer du ett liv i frihet eller skaffar du dig bara nya bojor. Att kunna välja vilken sorts människor och uppdrag du vill jobba med är det viktigaste beslutet du kommer behöva ta. Så ta det medvetet.

Jag väljer hur jag vill bli behandlad och jag väljer vad som är värt min dyrbara energi. Jag väljer att skapa med min expertis på mitt sätt. Jag väljer att behandlas med respekt för min kunskap, tid och person.

Jag lärde mig av min farmor för länge sedan att om en växt har döda delar måste man slita loss dem för annars kommer den försöka äta näring från de levande och växten kommer sakta dö, för den orkar inte mer.

Därför sparkade jag en kund idag.


2 kommentarer

Helene · 5 december, 2018 kl. 13:10

Hej!!

Tack och tusen tack för du delade din erfarenhet.

Jag med sparkade 2 kunder sist, mina allra första kunder dessutom. Orsaken var samma för i båda fall: mikro management, ingen projektplan, ingen tydlig budget och förväntade sig ett extremt ”kompispris” utan att berätta vilken budget de hade, samt att jag skulle leverera tjänster som inte hade mycket med deras behov att göra. Som företagare kan man inte utföra vad som helst hur som helst bara för att kunden sa att den ville ha det så. Som företagare tidigare uppdrag blir ju vår portfolio.
Anlitar man en rörmokare, låter man denne göra sitt jobb, man förklarar inte för den experten hur arbetet ska göras för det är det man har googlat fram alt. för att det är så man hade för sig att man gjorde det.

Får jag dela ditt inlägg på LinkedIn?

Ha det gott!!

Helene

    Aida Reva Begovic · 5 december, 2018 kl. 18:13

    Tack så mycket Helene!
    Glad att höra att du också kickade ut ogräset. Ibland är kraven helt utomjordiskt höga på vad man förväntas göra och konstigt nog är det de som betalar minst som gapar högst ofta. Inte fasen går dessa personer till City Gross och håller på såhär.
    Visst får du dela vart du vill! Många tack för dina ord och din story, alltid skönt att höra liknande erfarenheter, high five för att vi tog oss ur destruktiva arbetsrelationer.

    .A

Lämna ett svar

Prenumerera

* indicates required